vidaXL vidaXL vidaXL Förvaringskorgar 3 st handgjord jute naturlig 0ed795

avStefan Hesserud Persson

MIN EKONOMI

Prisfallet på bostadsmarknaden tycks ha bromsat upp – åtminstone temporärt.
I mars sjönk bostadsrättspriserna med 1 procent, samtidigt som villapriserna steg med lika mycket, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Happy Moments bordsdukning, lila, exkl. display, 147enheter,
Beyblade Burn Wolf - Hasbro,

För tredje månaden i rad ligger bostadspriserna mer eller mindre stilla i stora delar av landet. Även på tre månaders sikt är förändringarna små: minus 1 procent på bostadsrätter och +/– 0 på villor.

Bilden av en stillastående marknad bekräftas också av Valueguards hox-index som visar på oförändrad prisnivå gällande den senaste månaden för såväl bostadsrätter som villor.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, konstaterar att hösten och vinterns prisfall tycks vara brutet.

– Nu ser vi en utplaning, även om vi inte vet om den är temporär eller inte. Vi får se framöver vad resten av våren ger, säger han.

vidaXL vidaXL vidaXL Förvaringskorgar 3 st handgjord jute naturlig 0ed795

vidaXL vidaXL vidaXL Förvaringskorgar 3 st handgjord jute naturlig 0ed795

Bershka MIT HALBHOHEM BUND - Jeans Skinny Fit - vit, | Foto: Svensk Mäklarstatistik
Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
  • Lost Ink Plus Blus - cream,
    I centrala Stockholm låg priserna stilla i mars, medan de sjönk med 1 procent i Storstockholm, enligt Svenska Mäklarstatistik. De senaste tre månaderna har de legat stilla. Jämfört med perioden januari-mars förra året har dock priserna sjunkit med 9 procent.

  • Naketano Väst - aristocrat grå,
    I Göteborg, som brukar ligga efter Stockholm i såväl perioder av prisuppgångar som nedgångar, backade priserna med 1 procent i mars. De senaste tre månaderna har de sjunkit med 4 respektive 3 procent i centrala Göteborg och Storgöteborg, på tolv månaders sikt med 5 respektive 4 procent.

  • TOM TAILOR LOVELY KNOT DRESS - Jerseyklänning - deep ultramarine blå,
    I Malmö har inte priserna rört sig den senaste månaden. I centrala Malmö har de dock backat med 4 procent under perioden januari till mars. Det senaste året ligger nedgången på 5 procent.

vidaXL vidaXL vidaXL Förvaringskorgar 3 st handgjord jute naturlig 0ed795

Villapriserna har rört sig betydligt mindre än bostadsrättspriserna. I Stockholm och Göteborg låg de stilla i mars, medan de steg med 1 procent i Malmö. Det senaste året har de backat med 6 procent i Stockholm, 1 procent i Göteborg och gått upp med 4 procent i Malmö.

vidaXL vidaXL vidaXL Förvaringskorgar 3 st handgjord jute naturlig 0ed795vidaXL vidaXL vidaXL Förvaringskorgar 3 st handgjord jute naturlig 0ed795vidaXL vidaXL vidaXL Förvaringskorgar 3 st handgjord jute naturlig 0ed795vidaXL vidaXL vidaXL Förvaringskorgar 3 st handgjord jute naturlig 0ed795

– Villamarknaden är mer robust mot prisförändringar än bostadsrättsmarknaden, säger Per-Arne Sandegren.

Dorothy Perkins CIAO BELLA - T-shirt med print - blå,

Årets inledande månader har präglats kraftigt av det skärpta amorteringskravet, som trädde i kraft 1 mars. I januari och februari gjordes rekordmånga affärer, medan utbudet efter införandet sjönk med nästan 20 procent i mars.

– Trots att bankerna skärpte sina krav långt tidigare blev det en psykologisk effekt, säger Per-Arne Sandegren.

Just nu står bostadsmarknaden och väger. Många köpare och säljare avvaktar för att se vart utvecklingen tar vägen. Från mäklarhåll andas optimism om nya prisuppgångar, medan bland andra Danske Bank spår att bostadspriserna ska ner ytterligare under året.

Manduka ADORN DOLMAN - Långärmad tröja - taupe melange,

– Om man tittar historiskt har det i regel varit en bra investering att investera i sitt boende över lång tid. Så lär det vara även fortsättningsvis. Under några få perioder har det varit ofördelaktigt, framför allt om man tvingas sälja i en nedgång. Men för det stora flertalet har bostadsinvesteringar varit en god affär, säger Per-Arne Sandegren.

Diesel T-AIDA - Linne - multicoloröd,Selected Homme SLHSLIMPEN - Kostymskjorta - blå,

”Det gör att vi nu har en ny situation på marknaden som inte följer något mönster från tidigare” slår man fast.

Selected Homme ONE PELLE CARACAS - Skjorta - optical vit,
Esprit NEW ICON - T-shirt med print - bordeaux röd,